2. ČASŤ: Tajomstvo Modrých zón: Vďaka akým potravinám budete žiť dlhší a kvalitnejší život?

trojuholnik-white-1.svg

DRUHÁ MODRÁ ZÓNA: SARDÍNIA

V prvej časti našej série blogov sme vám predstavili novinára Dana Buettnera z National Geographic, ktorý  skúmal v priebehu ôsmich rokov 5 oblastí sveta, ktoré sú výnimočné predovšetkým dlhovekosťou svojich obyvateľov – Modré zóny.

Postupne si spolu prejdeme všetkých 5 Modrých zón a  pozrieme sa spoločne na potraviny, ktoré podľa Danových analýz a štúdií môžu predlžovať život.  V minulom blogu sme sa spoločne pozreli na stravovanie na Okinawe a dnes nás čaká druhá Modrá zóna – talianska Sardínia. Tak poďme spoločne na to!

 

Zdroj: unsplash.com

SARDÍNIA – TALIANSKO

 „Okolo roku 1990 vystúpil prakticky neznámy taliansky výskumník, ktorý na medzinárodnej konferencii o dlhovekosti  informoval o mimoriadnej koncentrácii storočných osôb.  Dr. Gianni Pes udával, že na Sardínii našiel oblasť, v ktorej bolo takmer desaťkrát viac storočných, ako u podobnej populácie v Spojených štátoch.“ vysvetľuje Dan Buettner v dokumente Live to 100, ktorý je dostupný na Netflixe.

Doktor Gianni mal mapu, na ktorej si značil výraznú koncentráciu storočných osôb a to vždy modrou bodkou. V jednej oblasti bolo toľko bodiek, až z toho vznikol akýsi modrý fľak a takto vznikol pojem Modré zóny. Dan navštívil túto Modrú zónu, ktorú tvorí 6 dediniek a skúmal ju.

STRAVA Z MINULOSTI PRE VAŠU BUDÚCNOSŤ

Dan zistil, že to, čo konzumujú na Sardínii dnes, sa veľmi nelíši od toho, čo tu bolo pred tisícom rokov. Nazrel do kuchyne starých žien, aby zistil, čo varia – pretože na Sardínii sa už celé generácie varia stále tie isté jedlá.

Základ stravy tu tvoria jednoznačne cestoviny a chlieb, napriek to mu, že v dnešnej dobe sú tieto dve potraviny často priam démonizované. Avšak v tomto prípade nejde len o to, že ľudia na Sardínii jedia tieto jednoduché sacharidy. Dôležité je, ako ich pripravujú. Napríklad kváskový chlieb, ktorý tu konzumujú, sa na rozdiel od bežného bieleho chleba pripravuje z kvásku z baktérií, ktorá sa nazýva Lactobacillus – tá znižuje glykemickú záťaž tohto jedla.

Zdroj: Pexels.com

Kváskový chlieb v skutočnosti znižuje vstrebávanie cukru, čo vysvetľuje, prečo tu majú nižšiu mieru cukrovky a preto aj dlhšiu dlhovekosť. Ale hlavne tu vidíme komplexné sacharidy, ako sú celozrnné výrobky, zelenina a fazuľa.“ hovorí Dan v dokumente od Netflixu.

Zdroj: unsplash.com

Taktiež polievka Minestrone je súčasťou ich stravy už celé stáročia. Na dennej báze v nej konzumujú fazule, niekedy cestoviny a predovšetkým množstvo sezónnej zeleniny. Vo všetkých prísadách tejto fantastickej polievky je množstvo vlákniny, ktorá dohliada na zápalové procesy a udržuje silný imunitný systém.  Minestrone konzumujú každý deň – a rovnako ako batáty na Okinawe, strava na Sardínii je plná komplexných, teda dobrých sacharidov.

NA TO, ABY STE BOLI ZDRAVÍ, NEMUSÍTE ÍSŤ NA SARDÍNIU 

Samozrejme, na to, aby ste mali zdravé telo a myseľ nemusíte ísť priamo na Sardíniu. Cieľom dokumentu je poukázať nielen na spôsob života, ale aj skladbu stravy, ľudí a komunít žijúcich v Modrých zónach.

Dan zistil, že na to, aby ste boli zdravý potrebujete jesť veľké množstvo zeleniny a ovocia a taktiež komplexné sacharidy. To všetko môže tvoriť základ vašej stravy aj u nás.

 Vyváženým jedálničkom s dostatkom rastlinnej stravy predídete mnohým chorobám a pomôžete telu fungovať správne. Ideálnou potravinou a pomocníkom v snahe o zdravé stravovanie je aj TOFU. Jeho malý obsah tuku a nasýtených mastných kyselín je zdrojom prospešných polynenasýtených omega-6 a omega 3-mastných kyselín. Viac o jeho benefitoch si môžete prečítať napríklad TU.

Zdroj: Pexels.com

TOFU v kombinácii so zeleninou, či ovocím, strukovinami, orieškami a semienkami  je výborným pomocníkom na udržanie zdravého  a vyváženého jedálnička a predovšetkým vášho zdravia. Ak chcete pre svoje telo aj svojich blízkych pripravovať chutné a výživné jedlá inšpirujte sa s našimi receptmi.

 Zdroj: Dokument Live to 100: Secrets of the Blue Zones

NOVINKY

Tip na rýchlu grilovačku s kamošmi, s ktorým ohúrite každého 🙏👇podľa @janylandl

NOVINKY

Smoky BBQ Tofu s mexickým šalátom je moja rýchla letná mňamka. @maktarinka

NOVINKY

Tofu nie je BUBUBU, presvedčí vás o tom značka Lunter na 13. ročníku festivalu GRAPE

Rozpáľ so Smoky BBQ svoj gril,
texaský dym mu dodáva štýl