Je plant-based strava módny trend, alebo nevyhnutnosť pre našu budúcnosť?

trojuholnik-white-1.svg

Plant-based stravovanie, pojem, s ktorým sa stretávame takmer na dennej báze nielen na sociálnych médiách, ale aj v bežnom živote. Konzumácia rastlinnej stravy a vedomé sa vyhýbanie produktom živočíšneho pôvodu nie je len súčasným populárnym trendom. Rastlinné stravovanie je udržateľný spôsob života a zároveň cesta k silnému telu a dobrému zdraviu.

ČO JE TO RASTLINNÁ STRAVA?

Plant-based stravovanie je síce založené na konzumácii rastlinnej stravy, avšak to neznamená, že sa úplne musíte vzdať mäsa, či iných živočíšnych produktov. Mäsu ani rybám sa nemusíte vyhýbať úplne, avšak vo vašom jedálničku by mali tvoriť tú menšiu časť. Základ stravovania by mala tvoriť zelenina, ovocie, potraviny z celozrnných obilnín,ale taktiež strukoviny, orechy, riasy, zrná a semená.

Samozrejme, ak sa snažíme stravovať zdravo, aj v tomto prípade sa vyhýbame polotovarom, či iným ultra spracovaným potravinám.

Zdroj:Pexels.com

JE NÁŠ SÚČASNÝ SPÔSOB ŽIVOTA UDRŽATEĽNÝ?

 Ak sa bavíme o skladbe potravín na našom tanieri, to, čo na ňom budeme mať, neovplyvňuje len naše zdravie či telo, ale má aj priamy dopad na životné prostredie. Pozrime sa spoločne na nejaké dáta, aby sme pochopili vážnosť tejto situácie, ktorá sa mnohokrát bagatelizuje, či zľahčuje.

V súčasnosti sa 77 % celosvetovej poľnohospodárskej pôdy využíva na chov dobytka, no len 37 % celosvetového príjmu bielkovín pochádza z mäsa a mliečnych výrobkov.

Ak sa však pozrieme na to, aký vplyv má chov tohto dobytka na životné prostredie, ohromia nás doslova alarmujúce dáta. Chov kráv produkuje takmer rovnaké množstvo emisií ako celé Spojené štáty americké. A to nie je všetko.Pokiaľ sa znova vrátime k množstvu využívanej poľnohospodárskej pôdy, zistíme, že na chov dobytka sa využíva až 1/3 svetovej pôdy bez ľadu.

Zdroj: in Data, 2019;  WWF, 2017; Poore and Nemcek, 2018; Our World in Data, 2019;  Our World in Data, 2019

Ak sa pozrieme na celosvetovú produkciu metánu podľa jednotlivých sektorov, zistíme, že aj v tomto prípade je na neslávne prvom mieste poľnohospodárska pôda využívaná na chov dobytka, a to s 32 %. Ropa a plyn sú v tesnom závese s 26 %, nasledujú skládky s 21 % a o posledné percentá sa delí pôda určená na pestovanie ryže a ťažba uhlia.

Zdroj:  UNEP IMEO 2022 Report, ref. Saunois et. Al 2020

BUDÚCNOSŤ JE V NAŠICH RUKÁCH

Napriek tomu, že súčasné dáta nie sú pozitívne, je na nás, aby sme urobili pár zmien, ktoré môžu priniesť pozitívny účinok, nielen pre naše telo, ale skutočne pre celý svet. Ak hľadáte dôvod, prečo sa stravovať zdravšie a zamerať sa na rastlinné stravovanie,  máme pre vás motiváciu.

ČO SA ZMENÍ, AK ZMENÍME SVOJE SPRÁVANIE?

1. Ak by sa 11 % spotreby bielkovín do roku 2035 stalo rastlinnými, mohli by sme ušetriť a zachrániť:

  • 50 miliárd kurčiat trpiacich a umierajúcich na bitúnkoch
  • 39 miliárd kubických metrov vody (dosť na zásobovanie Londýna na 40 rokov)
  • 1 miliarda ton emisií CO2 (ročné emisie Japonska)

2.  Ďalších 8 % produkovaných alternatívnych proteínov by malo rovnaký vplyv na CO2 ako dekarbonizácia 95 % leteckého priemyslu.

3. Rastlinná strava je preukázateľným kľúčom k udržateľnému potravinovému systému. 

ČO MÔŽETE UROBIŤ UŽ DNES? ZDRAVO JESŤ!

 Na to, aby ste znížili množstvo emisií, či začali žiť zdravšie, nepotrebujete od základov meniť svoj život. Skúste robiť malé kroky smerom k zdravšiemu telu. Vyvážená, prevažne rastlinná strava môže byť nielen zdravá a výživná, ale aj veľmi chutná.

Zdroj: Pexels.com

Zaraďte do svojho jedálnička tofu, ktoré poteší nielen váš žalúdok a telo, ale aj vaše svedomie. Napríklad tofu značky Lunter  má certifikáciu, ktorá pri spracovaní zaručuje energetickú úspornosť, šetrenie vyčerpateľných zdrojov, minimalizáciu tvorby odpadov či ochranu životného prostredia. Samozrejme, zachovaná je  výživová hodnota a vylúčené znehodnotenie.

Všetky produkty značky LUNTER sú vyrábané z rastlinných surovín vypestovaných bez použitia GMO, t.j. bez geneticky modifikovaných organizmov. Vďaka tomu nesú označenie GMO FREE udelené certifikačnou autoritou AgroCert a takisto aj certifikát Donau Soja, ktorý zaručuje nielen lokálnosť sójových bôbov, regulované používanie pesticídov, ale napríklad aj férové pracovné podmienky.  Pri kúpe LUNTER produktov si môžete byť istý nielen kvalitou, ale aj transparentným  spôsobom výroby.

Jedinou a poslednou otázkou zostáva, čo chutné s LUNTER TOFU dnes, či zajtra pripravíte…Ale nezúfajte, veľmi radi vám pomôžeme aj s tým. Inšpirujte sa našimi receptami. Tak dobrú chuť!

Zdroje:

1.in Data, 2019;  WWF, 2017; Poore and Nemcek, 2018; Our World in Data, 2019;  Our World in Data, 2019

2.Data by the UN Food and Agricultural Organization (FAO) and World Bank Statistics.

 3.UNEP IMEO 2022 Report, ref. Saunois et. Al 2020

4.  BCG 2021

NOVINKY

LUNTER tofu bolo hlavnou hviezdou školy varenia. Recept si môžete vyskúšať aj vy!

NOVINKY

Tipy a triky pre udržateľný život: 2.ČASŤ: Udržateľná domácnosť a životný štýl

NOVINKY

Tipy a triky pre udržateľný život: 1.ČASŤ: Udržateľná móda a ekologická kuchyňa

Rozpáľ so Smoky BBQ svoj gril,
texaský dym mu dodáva štýl